dimecres, 24 d’octubre del 2012

SE'N PARLAVA un...


23 D'OCTUBRE DE 1960


EL "GRUPO ESCOLAR", L'ACTUAL CEIP ESTEVE BARRACHINA
La Inauguració del “Grupo Escolar” va ser, sens dubte, l’esdeveniment més destacat d’aquell mes d’octubre sitgetà. “El Grupo Escolar de Sitges” era el nom pel qual es va conèixer la primera escola pública que va tenir un emplaçament definitiu, al mateix lloc on fins a dia d’avui hi ha el CEIP Esteve Barrachina, al carrer Rafael Llopart. La creació d’aquesta escola es va projectar l’any 1932 sota l’alcaldia de Josep Costa, quan es van comprar els terrenys on s’havia de situar les instal·lacions, però l’inici de la guerra i la situació econòmica de la postguerra, van fer impossible la realització d’aquell centre públic. No va ser fins l’any 1957 quan, de nou, es va recuperar el projecte, amb l’inici de les obres de construcció de l’edifici.

Sitges ha comptat amb escola pública des del segle XIX, però mai va tenir un emplaçament fix. Cap a les acaballes del mateix segle, aquesta estava situada al carrer d’en Bosch. Amb la construcció del Mercat, les aules es van traslladar al Teatre Vell, situat al carrer Sant Gaudenci, i després al carrer Sant Bartomeu. Ja entrat al segle XX, i durant molts anys, les coneguda “Escola de la Vila”, o també durant molts anys les “Escoles Nacionals”, es van situar al final del carrer Jesús, però durant la Segona República Espanyola, aquestes també es van situar a l’antic local de La Palma, al carrer Santiago Rusiñol, i durant la guerra civil, es van instal·lar a la Casa Vidal i Quadras, al Patronat d’ASC, i al carrer Illa de Cuba. Després de la guerra, van tornar a instal·lar al carrer Jesús, fins a la inauguració de l’escola actual.

El dilluns 24 d’octubre de 1960 Sitges va veure assolit l’objectiu de tenir una escola pública en unes instal·lacions equipades i pensades exclusivament per a l’ensenyament i l’educació. La inauguració va comptar amb el següent programa d’actes: A les 16.00 a l’Ajuntament hi hauria la rebuda del “Ministro de Educación Nacional, Excmo. Sr. D. Jesús Rubio García-Mina” vingut expressament per l’acte. Seguidament la comitiva amb les diferents autoritats es traslladarien al “Grupo Escolar” perquè mossèn Joaquim Prats beneís el nou centre escolar i així quedés inaugurat de forma oficial. Finalment hi hauria una mostra folklòrica amb la representació del Ball de Diables i el Ball de Bastons per part dels alumnes de la nova escola, i un berenar per a tots els nens matriculats.

L'Eco de Sitges, 23 d'octubre de 1960
Publicat a l'Eco del 19 d'octubre de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada