dilluns, 1 d’octubre del 2012

SE'N PARLAVA un...


27 DE SETEMBRE DE 1980


LA PRIMERA MATINAL INFANTIL
La Santa Tecla de 1980 és recordada per diferents aspectes, però sobretot per la celebració de la primera Matinal Infantil de la història, i possiblement també fos la primera cercavila del Penedès i el Camp de Tarragona integrada exclusivament per nens. El primer recorregut d’aquella cercavila va ser el següent: Plaça de l’Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Jesús, Illa de Cuba, Sant Gaudenci, Sant Francesc, Cap de la Vila, Parellades, Bonaire, passeig de la Ribera, Nou, Major i plaça de l’Ajuntament. Un dels altres fets destacats d’aquella Santa Tecla va ser l’aparició de la primera colla de Ball de Bastons integrada de forma exclusiva per dones, l’actual Colla Noies.

Un fet que fins a dia d'avui encara és motiu de debat i a vegades també polèmic, és si s’ha de permetre obrir els comerços de la vila durant els dies festius. A L’Eco de l'anterior setmana, l’Ajuntament informava que tots els comerços haurien de tancar el dimarts 23, però a l’hora de la veritat així no va ser. En una carta signada pel Regidor de Festes del moment, Salvador Mirabent i Paretas, sota el títol “Un gremi aiguafestes i una nota de l’Ajuntament anul·lada” denunciava que molts establiments finalment havien obert, i creia que aquest fet deslluïa la Festa Major Petita.

ELS CASTELLERS DE SITGES A TARRAGONA
Igual que aquest any amb la nostra colla local, els Castellers de Sitges, actuava aquell diumenge a la Plaça de Braus de Tarragona, al Concurs de Castells. La diferència entre abans i ara, és que els de la camisa blava no només actuaven amb les millors colles del món casteller, sinó que fins i tot s’havien guanyat el dret a fer castells en solitari durant el concurs, igual que la Vella i la Joves de Valls, els Castellers de Vilafranca, o els Nens del Vendrell, aleshores les millors colles del panorama casteller. L’altre diferència era que el sostre casteller d’aleshores era el 5 de 8, que encara no s'havia descarregat, i per una colla que feia castells de la gamma alta de set, i que volia fer el pas als castells de vuit pisos, en aquella època se la considerava molt a prop de les principals colles. Aquell dia els sitgetans no van assolir els èxits esperats, i van quedar setens, per darrere de les esmentades colles, els Bordegassos de Vilanova i els Castellers de Barcelona. Van descarregar el 4 de 7 amb l’agulla, el 5 de 7, només van carregar la torre de 7, i van ensopegar en l’intent de 3 de 8. Aquell concurs el va guanyar la Colla Joves dels Xiquets Valls.
5 de 7 dels Castellers de Sitges. Concurs de Tarragona, l'any 1978

L'Eco de Sitges, 27 de setembre de 1980
Publicat a l'Eco del 28 de setembre de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada