diumenge, 4 de novembre del 2012

SE'N PARLAVA un...


1 DE NOVEMBRE DE 1931


TOTS SANTS
La Festivitat de Tots Sants és sinònim de castanyes i panellets. Actualment aquesta diada, i el Dia dels Difunts, que se celebra l'endemà, 2 de novembre, queden totalment barrejats, però abans no era així. El dia 1, diada de Tots Sants, l'Ofici Solemne a la parròquia, l'activitat frenètica a les pastisseries amb els panellets, la venda de castanyes torrades, els dinars familiars com si fos un diumenge més, i les sessions de tarda de cinema marcaven el tarannà d'aquell dia festiu durant els anys 20 i 30. I l'endemà, dia dels difunts, els vilatans es desplaçaven al cementiri per a dur flors als familiars traspassats. Dues festes completament  diferents que a dia d'avui s'han solapat en un dia.

VISITA INSTITUCIONAL A SITGES
Aquell 1 de novembre, a més, Sitges rebria la visita oficial d'una delegació de Diputats que formaven part de la Subcomissió Parlamentària de Terrorisme que havia actuat durant les darreres setmanes a Barcelona. La visita era institucional, amb l'objectiu de conèixer els llocs més destacats de la vila, per acabar amb un dinar a l'Hotel Terramar. Segons la crònica de la següent setmana, aquella delegació estava formada per la filla de Francesc Macià, l'Alcalde de Barcelona Jaume Aiguader, i Josep Tarradellas, futur president de la Generalitat de Catalunya, entre d'altres. També se sap que aquesta delegació no va arribar a l'hora prevista, i les visites a la Casa de la Vila i a l'Hospital de Sant Joan es van haver de suspendre. Només van poder visitar el Cau Ferrat, i passejar per diferent indrets de la vila. A la tarda la Subcomissió es va desplaçar a Vilanova i la Geltrú.

FI DE LA VAGA DELS TREBALLADORS DE VALLCARCA
Una de les notícies més destacades de L'Eco d'aquella setmana venia de la colònia industrial de Vallcarca. Feia cinc setmanes que els treballadors de la Fabrica de Cementos y Cales Fradera estaven de vaga, i fins aquella última no es va conèixer que s'havia arribat a un acord per acabar amb la vaga. El motiu d'aquesta era que havien fet fora a un número molt elevat de treballadors a causa de la crisi que patia el sector en aquell moment. Després de diverses negociacions, aquell dia es coneixia que 200 treballadors serien admesos de nou, a l'espera de diverses millores per tal que més treballadors acomiadats tornin a recuperar el seu lloc de treball. Sembla ser que després d'aquells successos, la fàbrica i la colònia de Vallcarca van anar recuperant la normalitat.

L'Eco de Sitges, 1 de novembre de 1931
Publicat a L'Eco del 2 de novembre de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada