divendres, 5 d’octubre del 2012

SE'N PARLAVA un...


8 D'OCTUBRE DE 1977


A SANTIAGO RUSIÑOL
L’Eco d’aquella setmana anunciava a la portada la inauguració de l’Estàtua dedicada a Santiago Rusiñol situada a la platja de Sant Sebastià. Molts dels articles publicats al setmanari es van dedicar a l’artista polifacètic, dels quals en destaquem un. Sota el títol  de “Sitgetans!” i signat per l’alcalde d’aleshores, Vicenç Ibáñez i Olivella feia una crida a tots els vilatans a assistir a aquell acte d’homenatge, un dels molts que s’han celebrat a Sitges:

“Al migdia d'avui, 9 d'octubre, s'inaugurarà al Port d'en Alegre, a la platja de Sant Sebastià, el monument llarg temps projectat a Santiago Rusiñol. Tot Sitges li devia aquest suprem homenatge i tot Sitges ha de sentir-se satisfet de veure'l acomplert. Penseu-hi bé, sitgetans; sense la providencial vinguda i assentament artístic de Santiago Rusiñol a Sitges, la vila, pel seu devenir natural, hauria pogut créixer i fer-se materialment el que avui és; però sense suc ni bruc, sense l'especial significat d'art i de cultura, que per la presència i l’obra de Rusiñol a Sitges en un moment donat de la nostra història, avui té la nostra vila entre les ciutats, viles i pobles de Catalunya i del món. Per Santiago Rusiñol i per la seva obra aquí –el Cau i les seves seqüències– per aquest significat artístic i cultural de Sitges que a tots nosaltres sitgetans, honora i dignifica, tots li devem perpetual agraïment; l'agraïment que el monument, manifestarà des d'ara i confirmarà la presència de tot un poble al seu entorn avui migdia, i l'ovació unànime, clamorós, en descórrer el drap que amagarà de bon començament el bronze d'Ortiz. Que no hi manqui ningú! Que ressoni per tot Sitges l'aclamació més sentida de tots al Port d'en Alegre, d'aquest particular diumenge d'octubre de 1977. Amunt els cors, sitgetans! Per Santiago Rusiñol i el bell semblant de Sitges, amunt!”
Els Castellers de Sitges amb la colla de grallers d'en Guillermo Alemany, el dia de la inauguració del Monument a Santiago Rusiñol. (9 d'octubre de 1977)

LLEIS REPUBLICANES EN PLENA TRANSICIÓ
A nivell nacional, L’Eco, igual que en aquests temps, parlava dels esdeveniments polítics més importants, com el que us explicaré ara, i que en aquell moment tenia a tot el país pendent. El 29 de setembre de 1977 Adolfo Suárez havia derogat la llei franquista de 1938 que havia abolit les institucions catalanes, restablint provisionalment la Generalitat de Catalunya. Per tant, de forma provisional s’aplicava la legalitat republicana de 1931, en un període de Transició que mirava d’esquivar com fos el mot “República”. Dies abans, Barcelona havia viscut la manifestació més multitudinària de la seva història fins aleshores, recordada pel milió de participants, sota el lema Llibertat, Amnistia, Estatut d'Autonomia. L’Eco transmetia l’alegria del poble català per la gran notícia d’aquell moment, a l’espera del retorn del President de la Generalitat a l’exili, Josep Tarradellas.

L'Eco de Sitges, 8 d'octubre de 1977
Publicat a L'Eco del 5 d'octubre de 2012

1 comentari:

  1. Per completar aquest post!
    http://museucauferrat.blogspot.com.es/2010/06/la-peca-del-mes-monument-dedicat.html
    http://criticartt.blogspot.com.es/2012/06/80-anys-del-monument-rusinol-i-de-la.html

    ResponElimina