dilluns, 24 de setembre del 2012

SE'N PARLAVA un...


26 DE SETEMBRE DE 1948


ELS INICIS DE LA RECUPERACIÓ DE LA FESTA MAJOR PETITA

Podem afirmar que durant la primera meitat del segle XX la Festivitat de Santa Tecla s’havia perdut. A finals del segle XIX la festa, que en altres temps havia estat gairebé una còpia de la Festa Major de Sant Bartomeu traslladada un mes després, havia anat perdent actes fins al punt que a partir dels anys 20 l’únic acte que se celebrava era l’Ofici, el mateix dia de la patrona. Passat la Guerra Civil, concretament el 1940 hi va haver un primer intent de recuperar els actes tradicionals amb un programa festiu amb semblances al de Sant Bartomeu, però no va tenir continuïtat. Finalment, l’any 1948 es va tornar a recuperar, ara sí fins els nostres dies. Un dels principals protagonistes d’aquesta recuperació, va ser Samuel Barrachina, que durant aquells anys va tenir un paper molt destacat en la millora i recuperació de certs aspectes de les festes  locals.

La crònica de L’Eco d’aquell dia començava de la millor manera possible, afirmant que la iniciativa de recuperar la festivitat havia estat molt aplaudida pels sitgetans, i ja anomenava la festa tal i com nosaltres la coneixem: “La iniciativa de resurgir hogaño la celebración de esta fiesta que antiguamente nuestros abuelos llamaban la Festa Major Petita, ha sido bien acogida y aplaudida por el vecindario”. Els grallers van despertar el veïnat amb un passacarrer, i a mig matí els balls populars que eren els següents: els Gegants de  la Vila, els Capgrossos i el Ball de Bastons, van acompanyar a les autoritats a Ofici, i posteriorment van fer la Sortida d’Ofici i una ballada al Cap de la Vila. De sardanes tampoc en van faltar, amb una audició a la tarda, al carrer Parellades, a càrrec de la Cobla Emporium.

Finalment i per cloure els actes tradicionals de la recuperada Santa Tecla, es va celebrar la Processó en honor a la Patrona, on a més dels balls esmentats s’hi va afegir el Ball de Diables i la banda del Mestre Torrens. El repic de campanes i el llançament de morterets van ser una constant durant tota la processó, i fins i tot, va ploure, cosa que va fer que la processó retornés abans a la parròquia. Els balls al Prado i al Retiro van culminar una festivitat que, tot i només celebrar-se el dia 23, va fer que s’anés recuperant i afegint actes per arribar a l’estructura actual.

L'Eco de Sitges, 26 de setembre de 1901
Publicat a L'Eco del 21 de setembre de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada