dilluns, 12 de novembre del 2012

SE'N PARLAVA un...


11 DE NOVEMBRE DE 1894


FESTA MODERNISTA, EL CAU I LA PROCESSÓ DE QUADRES
L’Eco de Sitges d’aquell diumenge es va dedicar, en bona part a la figura de Santiago Rusiñol i a la Festa Modernista que ell mateix va promoure i que s’havia celebrat el diumenge anterior. Un dels fets destacats per part de L’Eco, és que a l’edició de la setmana anterior ja havia dedicat a aquell fet, i tot fer una tirada més llarga que de costum, es van esgotar tots els exemplars.

Molts van ser els atractius de la Tercera Festa Modernista. Primer de tot perquè aquell dia va ser l’escollit per a la inauguració oficial de la casa, estudi, taller, museu... El Cau Ferrat. Aquells edificis de pescadors es convertirien per sempre més en un centre de culte, lloc de trobada d’artistes i amics de Rusiñol, fent d’aquell lloc i la vila de Sitges un punt de referència dins del món de l’art. “Es la tercera vegada que'l Cau Ferrat se reuneix a prop del mar; la tercera vegada que, fugint del soroll de la ciutat, venim a a somniar al peu d'aquesta platja hermosa, a sentir-nos breçar al compas de les onades, a pendre aigua de poesia, malalts qu'estem del mal de prosa qu'avui corre en la nostra terra.” Amb aquestes paraules de Rusiñol va començar el certamen literari d’aquelles Festes.

Però se’ns dubte, la Festa Modernista de 1894 va ser recordada durant molt de temps per un peculiar acte, la processó cívica en honor a dos quadres d’El Greco que mesos abans havia adquirit el propi artista, i que aquell dia van arribar a Sitges. Així ho va descriure L’Eco: Las diversas e importantes personalidades antes reseñadas, junto con muchos y valiosos elementos de esta villa, se hallaban en la estación del ferrocarril a la llegada del tren correo de Barcelona, organizándose en el acto la procesión cívica que debía constituir una de las notas más brillantes de la fiesta; se trataba nada menos que de conducir en triunfo por calles y plazas a dos antiguos lienzos debidos al incomparable Greco representando San Pedro y Santa Magdalena; se quería glorificar al célebre Domenico Theolocópoli, (…) Por las calles del Ferrocarril y de Jesús, plaza del Marqués de Mont-Roig, calle Mayor, plaza de la Constitución, Baluarte y calle de San Juan llegaron los dos lienzos al Cau ferrat colgándose, ante el entusiasmo del selecto acompañamiento, en el sitio de honor que les había sido reservado.

Llibre del certàmen literari de la Tercera Festa Modernista

L'Eco de Sitges, 11 de novembre de 1894
Publicat a L'Eco del 9 de novembre de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada