dilluns, 26 de novembre del 2012

SE'N PARLAVA un...


22 DE NOVEMBRE DE 1975


LA MORT DEL GENERAL VIST DES DE SITGES
Com era evident en aquella data, la tres quartes parts de la portada del setmanari estava dedicada al, "Generalísimo, Jefe del Estado, Caudillo", en definitiva a Francisco Franco i Bahamonde, que havia mort el 20 de novembre, dos dies abans de la publicació de L'Eco. Aquella notícia va alterar la portada i una petita part de la Crònica Local. Pel fet que l'edició d'aquella setmana estigués gairebé preparada –la notícia es va conèixer només dos dies abans de la data de publicació– va fer que la presència del General al setmanari fos més aviat simbòlica, tot i que la seva imatge es veia a simple vista. En aquella època era impossible obviar aquella "tràgica notícia”.

L’Eco, com era de preveure, transmetia el dolor del poble de Sitges per aquella “irreparable pèrdua”, o més ben dit, i com tots els periódics, es publicaven les cròniques segons els cànons oficials de l’època. Tothom sap que molta gent de Sitges i d’arreu es va alegrar al saber aquella notícia, amb l’esperança d’un futur que tot just començava, amb la democràcia a l’horitzó. De totes maneres val la pena llegir l’escrit que es va dedicar al dictador: "La muerte del Jefe del Estado ha causado profundo dolor en nuestra villa, que ha seguido, dia a día, hora a hora el curso de su enfermedad. En todos los centros oficiales y recreativos ondean las banderas a media asta, y en muchos domicilios figura la bandera española con un crespón negro. Hoy por la tarde a las 5, tendrá lugar en nuestro templo parroquial una celebración eucarística en sufragio del alma del Exmo. Sr. D. Francisco Franco Bahamonde. El señor Alcalde ha hecho un llamamiento público para que el pueblo de Sitges se una en la oración por quién ha ejercido tantos años la Jefatura del Estado Español."

Aquell mateix dia era nomenat com nou Cap de l’Estat, Joan Carles I, malgrat que els drets hereditaris com a nou Monarca de les Espanyes i de la Casa Reial eren del seu pare, Joan de Borbó. L’Eco no informaria d’aquella notícia, pel simple fet que la premsa del moment era molt més lenta que ara, i publicar coses d’un dia per l’altre era molt més complicat que ara. No seria fins la setmana següent, que L’Eco dedicaria una part del setmanari a la figura del nou rei, ara més qüestionat que mai per a molts sectors de la societat catalana.

Aquesta és la imatge que es podia veure a la portada de L'Eco d'aquella setmana.

L'Eco de Sitges, 22 de novembre de 1975
Publicat a L'Eco del 23 de novembre de 2012

1 comentari:

  1. En general m'agraden aquestes "Ullades al passat",l'autor de les quals ets tu msateix.Algunes les copio "com una bona informació" en les meves feines.Ja te'l vaig dir no fa gaire.I moltes gràcies,maco.

    ResponElimina