dilluns, 10 de setembre del 2012

SE'N PARLAVA UN...


10 DE SETEMBRE DE 1961


LA PRIMERA FESTA DE LA VEREMA

Aquest any se celebra la 51a edició de la Festa de la Verema, amb algunes novetats respecte els altres anys. Però és cert que quan es va celebrar la primera edició d'aquesta festa, no era ni de bon tros com l'entenem actualment. Trobem alguns actes semblants, o iguals que els actuals, però la primera edició de la Festa de la Verema, que es celebraria el 16 i 17 de setembre de 1961, presentaria una sèrie d'esdeveniments, que durant el pas del temps han evolucionat fins arribar als nostres dies. Això sí, el significat de la festa s'ha mantingut intacte durant els més de cinquanta anys d'història d'aquesta celebració, perquè aquesta s'ha concebut per recordar i homenatjar una activitat que en altres temps va ser molt important per la vila.

L'Eco, en una de les cròniques d'aquella edició, explicava els actes que es durien a terme durant el dissabte, dia central dels actes a Sitges. A quarts de 12 del matí s'havia previst l'arribada del "Tren de la Verema i el Vi", una iniciativa que ja deixava clara la intenció de captar turistes i forasters. A les 12, al Palau Maricel es pronunciaria el Pregó de la Verema, a càrrec del periodista i escriptor Joaquín Calvo Sotelo. Seguidament es nomenaria la Reina de la festa, que ja se sabia qui seria: Mari-Lyz de Rueda Sanz de la Garza, moment en que no es nomenaven pubilles com ara. A la 1 de la tarda, al Santuari del Vinyet hi hauria una missa en honor a la festa, i posteriorment es beneiria el primer most d'aquell any. Per finalitzar els actes al Santuari hi hauria una mostra de balls folklòrics. Després del dinar de les principals autoritats, hi hauria una desfilada de carrosses decorades amb al·legories de la verema, on hi participaria la reina i les seves dames d'honor. Finalment per cloure els actes del dissabte, hi hauria un sopar de gala al Club de Mar, també hi hauria un castell de focs a la Punta, i una revetlla popular al carrer 2 de maig, Marquès de Montroig, i plaça de la Indústria, on s'instal·laria la font del vi de lliure degustació.

Primera edició de la Festa de la Verema de Sitges. Desfilada de Carrosses.

L'endemà diumenge, la comitiva d'honor es traslladaria a Vilafranca, per continuar els actes a la capital del Penedès. Cal remarcar que la primera edició de la Festa de la Verema, organitzada pel Foment de Turisme, estava presidida pel vilafranquí Teodoro Sardà i Miret.

L'Eco de Sitges, 10 de setembre de 1961
Publicat a L'Eco del 7 de setembre de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada