divendres, 17 d’agost del 2012

SE'N PARLAVA un...


17 D'AGOST DE 1890


EL DRAC DE VILAFRANCA A SITGES

Gairebé tot estava a punt. L'Eco de Sitges obria en portada amb el programa oficial de la Festa Major d'aquell any, que començaria el 23 i s'allargaria fins al 26 d'agost. El primer acte de la Festa Gran començaria a les 12 del migdia al vestíbul de l'Ajuntament, amb el repartiment de bons i queviures per les famílies més necessitades. Aquells bons es donaven perquè durant aquells dies oblidessin, ni que fos durant un parell de dies, les seves penúries. Era un costum que es va dur a terme fins ben entrada la dècada dels anys cinquanta del següent segle.

Els principals actes del 23 i 24 d'agost eren més o menys els mateixos que coneixem actualment. El repic de campanes, i el llançament dels morterets a les dues de la tarda, donaven el tret de sortida als actes folklòrics, amb la primera cercavila, les ballades dels balls populars a casa de les autoritats. La Processó Cívica, el Castell de Focs, i la Revetlla, eren els darrers actes de la vigília. La Matinal seria el tret d'inici de la diada de Sant Bartomeu, anunciant a tot el veïnat que el dia gran havia arribat. Després, a mig matí, es celebraria l'Ofici Solemne, i seguidament la Sortida d'Ofici. A la tarda, el café concert al Casino Prado amb la participació de la Banda Municipal de Barcelona, i sobretot la Processó en honor a Sant Bartomeu marcaria el punt culminant d’aquella la Festa Major. Al programa també s'havia anunciat les Solemnes Completes a la vigília, i el Llevant de Taula, o la Tornada dels Tabernacles el dia de Sant Bartomeu, actes qua al llarg del segle XX van desaparèixer.

Els balls popular i entremesos que participarien, i que també estaven anunciats al programa van ser els següents: Els antics Gegants Moros, el Ball de Diables, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Cercolets i la Moixiganga. També s'anunciava la presència d'un drac. Ens estem referint al Drac de Vilafranca del Penedès, que va participar a les cercaviles i processons. Cal recordar que fins l'any 1922, la nostra vila no va comptar amb un element d'aquestes característiques en propietat. Per això, de tant en tant era habitual comptar amb balls i elements festius forans. Tenim constància que, a més del Drac de Vilafranca, en altres edicions de la Festa Major sitgetana, també s'havia comptat amb la presència del Drac i la Mulassa de Vilanova.

El Drac de Vilafranca plantat davant de la Casa de la Vila durant la Sortida d'Ofici 
d'aquella Festa Major. Fotografia extreta del blog Retalls de Sitges

L'Eco de Sitges, 17 d'agost de 1890
Publicat a L'Eco del 17 d'agost de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada