divendres, 3 d’agost del 2012

SE'N PARLAVA un...

5 D'AGOST DE 1917


LA DIADA DEL VINYET

L’edició d’aquella setmana duia en portada els principals actes de la Diada de la Mare de Déu del Vinyet, previstos per aquell mateix diumenge. La majoria eren de caire religiós, entre els quals destacava l’Ofici Solemne, amb la participació d’una coral i una orquestra d’instruments de corda, tots ells dirigits pel mestre del Retiro d’aleshores, Francesc Montserrat. En el principal esdeveniment religiós també es comptava amb la presència dels principals representants de l’Ajuntament de Sitges i autoritats de la vila. A la tarda, després del cant del sant rosari, i de la novena, es cantarien els goigs, i s’adoraria la verge. Acabats els actes religiosos, començaria el ball a la plaça del Santuari, amb la participació de la banda del Retiro, dirigida pel mateix mestre Montserrat, i també hi hauria la tradicional subhasta de coques.

LA SUBHASTA DE FESTA MAJOR

De fet la del Vinyet, i com era habitual, no era la primera subhasta que es feia aquell dia. A les 3 de la tarda, a la Casa Consistorial, s’havia de celebrar l’adjudicació dels balls populars, els gegants, i la banda de música que sortirien per la Festa Major d’aquell any. Uns dies abans el Consistori havia fet pública la inscripció de les diverses colles, grups o col·lectius per a poder-hi participar. El funcionament d’aquesta era a la baixa, és a dir, que s’adjudicaria el ball, entremès o banda al grup que estigués disposat a cobrar menys per a sortir. Avui avançarem en el temps una setmana per explicar com va anar: “El anterior domingo por la tarde, en el despacho de la Alcaldía, reunióse la Comisión de festejos para proceder a la contratación de músicas y danzas populares. La Banda que ha de amenizar los números del programa a cargo de dicha Comisión, fué confiada al único postor, el maestro D. Francisco Montserrat. Además de los Jigantes, quedaron otorgados a sus respectivos caps de colla los siguientes bailes callejeros: Diables, Bastons (tres grupos), Jitanas, Pastorets y Cercolets.”

La banda de música del mestre Montserrat, l'any 1917
(document extret del llibre El Retiro. Cent anys i escaig d'història, al compàs dels músics de la societat, de Blai Fontanals)

CRÒNICA "REGIONALISTA"

A L’Eco d’aquells anys, es publicaven moltes notícies d’àmbit català, com també de nivell estatal. Aquella setmana la primera notícia de la Crònica Local lamentava la mort del primer president de la Mancomunitat de Catalunya, Enric Prat de la Riba. Sabem que el polític regionalista, durant els últims anys de la seva vida, havia visitat Sitges diverses ocasions. La petita notícia de L’Eco contrastava amb el “monogràfic” que El Baluard li va dedicar una setmana després.

L'Eco de Sitges, 5 d'agost de 1917
Publicat a L'Eco del 3 d'agost de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada