dilluns, 17 de desembre del 2012

SE'N PARLAVA un...


15 DE DESEMBRE DE 1912


LA FUTURA IMATGE DEL CAP DE LA VILA
Fa exactament 100 anys un dels temes de debat eren els canvis que ben aviat es veurien al Cap de la Vila. Feia temps que des de les pàgines de L’Eco, s’explicava que la plaça canviaria de fisonomia amb la construcció d’un nou edifici, que en faria enderrocar tres de situats entre el carrer “del Retiro” i el carrer Major. Estem parlant de la construcció de la coneguda casa del rellotge, que des de fa gairebé un segle va canviar per sempre més la fisonomia d’aquest indret, i que fins aquelles dates no es va concretar la construcció del peculiar edifici. A finals del segle XIX es va voler convertir el Cap de la Vila en una autèntica plaça, a partir d’un projecte ideat per Gaietà Buïgas que, malgrat ser aprovat per l’Ajuntament, mai es va dur a la pràctica. No va ser fins la segona dècada del segle XX que es va aprovar una nova reforma per la plaça, a través d’un altre arquitecte, Ignasi Mas i Morell, i també la construcció de la nova casa de Bartomeu Carbonell i Mussons.

En aquella edició de L’Eco s’explica quina era la situació el procés de reforma del Cap de la Vila, amb el paper principal dels propietaris de les tres cases on s’havia de construir la futura casa del rellotge. Us deixem part d’aquella notícia: “Conforme reseña la anterior sesión municipal, el expediente para la ansiada transformación del Cap de la vila puede darse por ultimado gracias a que los propietarios de las casas números 48, 50 y 52 de la calle Mayor, doña Avelina Romeu de Carbonell, doña Feliciana Vidal-Ribas de Mir y don Magín Pañella Llopis, deseosos de facilitar la reforma, han renunciado a los trámites de la expropiación forzosa, conviniendo directamente con don Bartolomé Carbonell Mussons, a quien de un modo definitivo se debe la mejora, el precio de venta, otorgando a su favor las correspondientes escrituras de enajenación. El compatricio señor Carbonell,  (…) está empeñado en acelerar las obras, de tal manera que tiene dadas órdenes para que comience desde mañana el derribo de las tres mencionadas fincas, sobre cuya superficie trata de edificar una espaciosa casa para tiendas y habitaciones, que anhelamos resulte de líneas armónicas y de buen gusto.”

Segurament, els sitgetans que van llegir aquesta crònica poc pensarien que aquella casa es convertiria en tot un símbol de Sitges, ni tant sols el redactor d’aquella notícia.

Imatge del Cap de la Vila quan encara no s'havia construit la casa del rellotge
(Imatge extreta de L'Abans)

L'Eco de Sitges, 15 de desembre de 1912
Publicat a L'Eco del 14 de desembre de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada