La Fundació Privada de l'Hospital, que actualment té cura de la gestió d'aquesta institució, treballa a partir de tres objectius ben diferenciats: Primer de tot, pel conreu i l'elaboració de la Malvasia de Sitges; en segon lloc per garantir la conservació del patrimoni que li ha estat llegat, i en darrera instància, i fidel als orígens, per atendre als desvalguts. Però l'entitat, que ja no té en servei les funcions pròpies del que entenem actualment per un hospital, s'ha convertit en la principal residència geriàtrica de la vila, una institució que antigament, i com diu el seu nom, aplegava malalts de tota condició, i que avui segueix sent tot un referent social per la vila.
Treballar per la gent gran és la principal prioritat de l’Hospital, i ho segueix fent a les centenàries instal·lacions situades entre els barris del Poble Sec i de Vista Alegre. La residència està englobada en una finca de més d’una hectàrea, on trobem la petita vinya de malvasia i el seu celler, una capella neoromànica, a més de la pineda i els jardins que envolten les instal·lacions geriàtriques, que compten amb una capacitat d’un centenar de residents permanents. A més, l’Hospital està concebut com una plataforma de prestacions públiques i privades, i també disposa de places per a un servei d’acolliment diürn i d’un menjador per a la gent gran.
La residència, amb un personal qualificat i especialitzat en la gent gran, compta amb tot tipus els serveis relacionats amb la salut, com l’atenció mèdica i d’infermeria, programes de fisioteràpia de rehabilitació i gimnàstica, l’atenció psicològica i psicoestimulació, o una unitat geriàtrica especialitzada en demències. L’objectiu és que cada usuari pugui ser tractat d’acord amb les seves necessitats, que es produeixi una millora de la seva qualitat de vida i trobin en aquest espai totes les prestacions perquè se sentin com a casa seva. Tot això sense oblidar el paper fonamental dels voluntaris que, de forma desinteressada, ofereixen el seu temps i dedicació als residents de l’Hospital, una tasca que la mateixa Fundació realça amb la Festa del Voluntariat, que coincideix cada any amb la diada de la Immaculada Concepció, patrona de les religioses concepcionistes, que durant molts anys han tingut cura dels malalts de l’Hospital.
L’Hospital, la institució més antiga de la vila
Durant el regnat de Jaume II, el senyor de Sitges i de Campdàsens, Bernat de Fonollar, va rebre del Bisbe de Barcelona l'autorització per a construir a la vila un hospital per als desvalguts. Situat damunt de les roques del mar, darrere de l'església parroquial, l'Hospital dedicat a Sant Joan Baptista es va fundar l'any 1324.
Gràcies a diverses remodelacions i ampliacions, l'hospital va romandre prop de 600 anys en el mateix emplaçament, tot i que a principis del segle XX el vell edifici havia quedat obsolet. Però amb l'arribada de l'empresari nord-americà Charles Deering a la vila, la seva sort va canviar per sempre més. Mentre que en l'antic l'Hospital es bastia el futur Palau Maricel, el vilanoví Josep Font i Gumà projectava un nou espai, d'estil modernista amb elements noucentistes, a les afores del casc antic i en un espai envoltat de camps de vinyes i amb el mar a l'horitzó. A més dels diners de la venda de l'antic edifici, diferents donatius i subscripcions populars, a més del suport del propi Deering, van permetre la construcció del nou hospital, inaugurat durant la Festa Major de 1912.
Dècades més
tard, i amb l'entrada en funcionament de l'hospital comarcal de Sant Camil, a
més de la construcció del Centre d’Atenció Primària situat al mateix barri,
l'Hospital de Sant Joan va evolucionar per adaptar-se i modernitzar els
diferents espais, per convertir-se definitivament en la residència geriàtrica
que avui coneixem, podent-se considerar com la institució en actiu més antiga
de la vila.
Publicat a L'Eco de Sitges el 24 de desembre de 2014